Waarom zijn tussendoortjes belangrijk?

Waarom zijn tussendoortjes belangrijk?

Je hoort het tegenwoordig steeds meer en het wordt veel geadviseerd: de tussendoortjes. Zoals je wellicht nu al weet zijn tussendoortjes erg belangrijk en behoren deze tot de basis van een gezond voedingspatroon, maar waarom eigenlijk? In deze blog lees je het antwoord op deze vraag!

 

Tussendoortjes verhogen de stofwisseling
De stofwisseling is eigenlijk de verbrandingsmotor van ons lichaam. Het bepaald hoe snel  wij onze genuttigde voeding verteren en hoe goed wij dit opnemen.  Door naast de relatief grotere maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) ook tussendoortjes te gaan nuttigen creëer je meer eetmomenten. Deze eetmomenten zorgen er voor dat de stofwisseling vaker aan het werk moet, wat leidt tot een verhoogde en beter werkende stofwisseling.

Tussendoortjes stimuleren de vetverbranding
Een lichaam dat relatief weinig voeding en of eetmomenten krijgt, staat op de ook wel genoemde ‘’spaarstand’’. Dit betekent dat je lichaam niet al de verkregen voeding gaat gebruiken en verbranden, maar ook gedeeltelijk zal gaan opslaan voor de momenten dat het hard nodig is. Het opslaan van de voeding is iets wat je juist niet wilt, je wilt namelijk dat je lichaam gaat verbranden! Om je lichaam te schakelen naar de verbrandingstatus is het belangrijk dat je vaker op de dag gaat eten. Doordat je vaker op de dag gaat eten, geef je het lichaam een continue toevoer van voeding. Uiteindelijk weet je lichaam dat er al snel een nieuwe toevoer van voeding binnen zal komen en durft je lichaam de gegeven voeding te verbranden, dat is het effect wat je wilt creëren! Dit puntje is dus tevens ook een van de redenen waarom je door weinig eten juist niet afvalt.

Tussendoortjes verminderen de kans op snaaitrek
Uit ervaring weet ik dat de meeste mensen ”snaaitrek” krijgen als ze honger hebben. Als je honger hebt is er vaak maar één ding wat je wilt en dat is eten. Je wilt dan niet van alles gaan klaarmaken, waardoor je al gauw uitkomt op de makkelijk grijpbare dingen die in de kast liggen. Dit zijn vaak koekjes, snoepjes of andere ongezonde etenswaren. Tussendoortjes kunnen deze “snaaitrek” tegen gaan!
Doordat je naast je ontbijt, lunch en avondeten ook nog tussendoortjes gaat nuttigen blijf je gedurende dag een verzadigd gevoel houden. Dit komt door de continue toevoer aan voedingstoffen en de gecreëerde balancerende suikerspiegel. Op het moment dat je dit verzadigde gevoel hebt, weet ik zeker dat er weinig “snaaitrek” is. Wel is het belangrijk als je dit effect te creëren dat je keuzes maakt uit gezonde tussendoortjes!

Maar is het niet zo dat ik minder moet eten om af te vallen?
Dit is een vraag die nog regelmatig door heel veel mensen gesteld wordt. Om voor eens en voor altijd antwoord te geven op deze vraag verwijs ik je graag nog even terug naar het tweede kopje ‘’Tussendoortjes stimuleren de vetverbranding’’. Zoals je in dit kopje kunt lezen zet je door weinig te eten je lichaam juist in de ‘’spaarstatus’’, waardoor je juist niet zult gaan verbranden. Je zult nu je voeding gedeeltelijk gaan opslaan.  Als je wilt afvallen zal je er juist voor moeten zorgen dat je lichaam in de ‘’verbrandingsstatus’’ komt. Om in deze status te komen moet je dus meer eetmomenten creëren, bijvoorbeeld tussendoortjes.

Misschien lijkt het nu een beetje alsof tussendoortjes alleen geschikt zijn om af te vallen, maar dit is niet zo. Het gebruik van tussendoortjes is iedereen aan te bevelen, ongeacht je doelstelling. Het is de basis van een gezond voedingspatroon en een gezond voedingspatroon is voor iedereen relevant.

Mijn advies is om deze tips goed op te slaan en vanaf nu tussendoortjes te structureren in jouw voedingspatroon.

 

Lukt het niet zelfstandig om jouw doel te behalen en heb je gerichte hulp nodig of wil je nog even wat extra vragen stellen? Contact mij dan gerust via het contactformulier of stuur een mailtje naar info@joerikempkes.nl Geen enkele vraag of suggestie is raar of onmogelijk, ik help je graag!

Heel veel succes!

Gerelateerde berichten

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *